Track & Trees Track & Trees
  • Amsterdam
    • Amsterdam Centrum
    • Amsterdam Noord
    • Amsterdam Oost
    • Amsterdam West
    • Amsterdam Zuid
      • Buitenveldert / Zuidas
      • De Pijp / Rivierenbuurt
      • Museumkwartier
      • Oud-Zuid
  • Nederland
    • Brabant
      • Breda
      • Den Bosch
      • Eindhoven
    • Drenthe
    • Friesland
    • Gelderland
      • Nijmegen
      • Zutphen
    • Groningen
    • Limburg
      • Maastricht
    • Noord-Holland
    • Overijssel
      • Deventer
      • Zwolle
    • Utrecht (Provincie)
    • Zeeland
      • Fine dining Zeeland
      • Goes
      • Middelburg
    • Zuid-Holland
      • Leiden
      • Rotterdam
  • Bestemmingen
    • Afrika
    • Australie
    • Azie
    • België
      • Antwerpen
      • Fine Dining Antwerpen
      • Brussel
      • Gent
      • Oostende
    • Duitsland
      • Berlijn
      • Hamburg
    • Engeland
      • Londen
    • Frankrijk
      • Parijs
    • Luxemburg
    • Noord-Amerika
    • Oostenrijk
      • Wenen
    • Spanje
      • Madrid
    • Verenigde Staten
    • Zuid-Amerika
  • Weekendje weg
  • Hotels
  • Fine Dining
  • Tip van Trees
    • Food & Beverage
    • Lijstjes
0 Facebook
0 Instagram
Track & Trees Track & Trees
Track & Trees Track & Trees
  • Amsterdam
    • Amsterdam Centrum
    • Amsterdam Noord
    • Amsterdam Oost
    • Amsterdam West
    • Amsterdam Zuid
      • Buitenveldert / Zuidas
      • De Pijp / Rivierenbuurt
      • Museumkwartier
      • Oud-Zuid
  • Nederland
    • Brabant
      • Breda
      • Den Bosch
      • Eindhoven
    • Drenthe
    • Friesland
    • Gelderland
      • Nijmegen
      • Zutphen
    • Groningen
    • Limburg
      • Maastricht
    • Noord-Holland
    • Overijssel
      • Deventer
      • Zwolle
    • Utrecht (Provincie)
    • Zeeland
      • Fine dining Zeeland
      • Goes
      • Middelburg
    • Zuid-Holland
      • Leiden
      • Rotterdam
  • Bestemmingen
    • Afrika
    • Australie
    • Azie
    • België
      • Antwerpen
      • Fine Dining Antwerpen
      • Brussel
      • Gent
      • Oostende
    • Duitsland
      • Berlijn
      • Hamburg
    • Engeland
      • Londen
    • Frankrijk
      • Parijs
    • Luxemburg
    • Noord-Amerika
    • Oostenrijk
      • Wenen
    • Spanje
      • Madrid
    • Verenigde Staten
    • Zuid-Amerika
  • Weekendje weg
  • Hotels
  • Fine Dining
  • Tip van Trees
    • Food & Beverage
    • Lijstjes
restaurant-112-Amsterdam
  • Amsterdam
  • Amsterdam Centrum
  • Fine Dining
  • Grachtengordel -Zuid

Restaurant 212

  • 29 februari 2020
  • Trees
Total
0
Shares
0
0
0

Restaurant 212 (1 Michelinster) ontleent zijn naam aan het huisnummer waarop het gesitueerd is. Zo simpel kan het zijn. De creativiteit is hier bewaard voor in de keuken. En zo hoort het. 212 heeft plek voor 24 gasten, die op hoge stoelen aan de bar rondom het kookeiland mogen zitten.

De keuken is Frans klassiek met een moderne twist

De keuken wordt gerund door de chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. De twee heren ontmoeten elkaar in 2008 bij restaurant Envy. In 2010 startten ze als chef en sous-chef bij Bord’Eau; binnen drie jaar krijgen ze hier twee Michelinsterren.  Na tien jaar besluiten de vrienden om hun eigen droom te gaan verwezenlijken met Restaurant 212 als gevolg.

6-gangen diner

We beginnen met een glas champagne (Jean Velut, Lumiere et Craie). Dit is een blanc de blancs van Chardonnay druiven uit Montgueux. De druiven staan hier op een bodem van kalk en fossiele krijtbodems wat zorgt voor een hele bijzondere smaak. De champagne is complex en toch fris. Vervolgens bestellen we het 6-gangen diner.

restaurant-112-Amsterdam
restaurant-112-Amsterdam
restaurant-112-Amsterdam

Na twee krokante bites volgen vier amuses die variëren van hartig tot fris. Vooral de zeebaars (in de vorm van een ster) blijft hangen door de heerlijke combi van een fris zuurtje met het romige van de leche de tigre (tijgermelk) van passievrucht, combava en kokos.

We krijgen geen bestek bij onze amuses. De vriendelijke serveerster legt ons uit dat onder de bar een besteklade zit waarmee we onszelf kunnen bedienen. Wat geestig! Dit is eten op sterrenniveau, maar zonder alle stijfheid. I love it.

Gang 1: kalfstartaar ‘os à moelle’ & gang 2: aardpeer met Hollandse garnaaltjes

Het eerste gerecht is de kalfstartaar ‘os à moelle’ met kaviaar. Bot van gerookte haring en een bouillon van kokkel met kalfsmerg. De mergpijp is van zichzelf al vol van smaak en smeuïg, tel hier de gerookte vette haring en de kaviaar bij op. Ja ik ben even bang dat de combinatie too much gaat worden. Maar nee, de ingrediënten zijn in balans en versterken elkaar zonder verloren te gaan in alle smaaksensaties.

Het tweede gerecht is de krokante aardpeer met Hollandse garnalen met een vinaigrette van look en geraspte Belper Knolle (Zwitserse kaas). Het gerecht wordt na de uitleg wordt met een hamer stuk geslagen. De Zwitserse kaas wordt vervolgens voor onze neus geraspt. Wat een geweldige presentatie is dit!

restaurant-112-Amsterdam
restaurant-112-Amsterdam
restaurant-112-Amsterdam

We bestellen er een fles sancerre (François Côtat, Les Monts Damnés uit 2014) bij. De combinatie van het zuur en fruit is perfect in balans.

Gang 3: BBQ kreeft & gang 4: Noordzeetong

Het derde gerecht is de BBQ kreeft met een lak van witte Sarawak peper (peper uit Borneo) en crème van pompoen met een saus van coraille met walnoot en rijstazijn vinaigrette. Dit gerecht is waanzinnig lekker! De saus (gemaakt van kuit) is enorm smaakvol en de kreeft is perfect gegaard.

De gegrilde Noordzeetong komt met een gerookte beurre blanc van geoxideerde wijn met gebakken paddenstoelen en aardappelgnocchi. Deze vis-met-botersaus-klassieker 2.0 maakt mij als Zeeuws meisje erg blij.

Ik geniet tussen de bedrijven door ook enorm van het versgebakken brood met boter dat in een glazen stolp wordt gepresenteerd. De glazen stolp is beslagen, zo vers is de boter! En kijk hoe geweldig het botermes is!

restaurant-112-Amsterdam
restaurant-112-Amsterdam
restaurant-112-Amsterdam

Gang 5: BBQ Anjou duif & kaas als tussengerecht

Het vijfde gang is de Anjou duif van de BBQ met eigen jus en jeneverbes. Op een ander bord krijgen we een crème van olijven, stukjes kers en petit pois à la Française gepresenteerd. Het bord met de doperwten ziet er prachtig uit. Wat een liefde stoppen ze hier in alle gerechten. Ik eet niet vaak duif, ik kan het op een hand tellen, maar dit is by far de lekkerste duif die ik ooit heb gegeten.

We bestellen er een nieuwe fles wijn bij. We vinden het tijd voor rood en gaan voor een Bordeaux-blend van merlot en cabernet sauvignon uit Pauillac (Chateau Haut Batailley). De wijn is krachtig met aroma’s van zwart fruit en ik ruik ook iets rokerigs. Het complementeert de gerookte duif heel mooi.

restaurant-112-Amsterdam
restaurant-112-Amsterdam
restaurant-112-Amsterdam

Omdat de wijn zo fabelachtig mooi is, besluiten we er nog een kaasplankje bij te bestellen. Het mobiele kaasplateau wordt vastgezet tussen onze zitplek aan de bar en het kookeiland. Wat hebben ze dit wederom tof gedaan. Er volgt een prachtige uitleg waarna we onze favorieten kiezen.

restaurant-112-Amsterdam
restaurant-112-Amsterdam

Gang 6: appel dessert

Mijn dessert is de appel met gember, walnoot en gezouten karamel. Het gerechtje ziet er zo mooi uit, dat ik het haast zonde vind om het gerecht aan te breken. M’n gezelschap gaat voor de soufflé van praline met een sorbet van chocolade en paddenstoelen. Dit is op voordat ik om een hapje kan vragen.

restaurant-112-Amsterdam
restaurant-112-Amsterdam
restaurant-112-Amsterdam

Eindoordeel

Alles is hier top! Van de waanzinnig lekkere gerechten tot en met de service en van de presentatie tot en met de aankleding. Restaurant 212 is een absolute Tip van Trees!

Amstel 212, Amsterdam| Di-za: 12:00-23:00| website

Klik hier voor nog meer fine dining restaurants (van sterrententen tot en met restaurants die ‘gewoon goed’ zijn Amsterdam. 

Klik hier voor nog meer tips in de Grachtengordel-Zuid buurt. En klik hier voor nog meer tips in Amsterdam-Centrum.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • 212
  • amstel212
  • AmsterdamCentrum
  • cabernetsauvignon
  • centrumoost
  • champagne
  • finedining
  • grachtengordelzuid
  • merlot
  • michelinster
  • notablerestaurant
  • rembrandtplein
  • rembrandtpleinbuurt
  • restaurant212
  • richardvanoostenbrugge
  • sancerre
  • thomasgroot
  • WereSmartGreenGuide
Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.

Previous Article
restaurant-pressroom
  • Amsterdam Centrum
  • Burgwallen-Nieuwe Zijde

Restaurant Pressroom

  • 22 februari 2020
  • Trees
Lees meer
Next Article
cocktailbar malabar
  • Amsterdam Centrum
  • Cocktailbar
  • Kadijken
  • uitzicht

Cocktailbar Malabar

  • 15 maart 2020
  • Trees
Lees meer
You May Also Like
De inrichtng van Colima
Lees meer
  • Amsterdam
  • Amsterdam Centrum
  • Grachtengordel -Zuid

Colima Cocina Mexicana nu ook open voor lunch

  • Trees
  • 6 juni 2025
Interieur Jondani wall
Lees meer
  • Amsterdam
  • Amsterdam Zuid
  • Oud-Zuid

Nieuw in Amsterdam: restaurant Jondani

  • Trees
  • 2 juni 2025
Binnentuin van Pulitzer Hotel close-up
Lees meer
  • Amsterdam
  • Amsterdam Centrum
  • Jordaan

De ‘geheime’ terrassen van het Pulitzer Hotel  

  • Trees
  • 2 juni 2025
De A5-cocktail van taiko Bar
Lees meer
  • Amsterdam
  • Amsterdam Zuid
  • Cocktailbar
  • Museumkwartier
  • Oud-Zuid

Taiko Bar presenteert nieuw cocktailmenu

  • Trees
  • 1 juni 2025
Onion Tarte Tatin
Lees meer
  • Amsterdam
  • Amsterdam West
  • Houthavens

Brasserie George in de Houthavens

  • Trees
  • 21 mei 2025
R21-restaurant21-wall
Lees meer
  • Amsterdam
  • Amsterdam Centrum
  • Fine Dining
  • Nieuwmarkt/Lastage

Restaurant 21 fine dining in hartje Amsterdam

  • Trees
  • 2 mei 2025
Restaurant Euro Pizza
Lees meer
  • Amsterdam
  • Amsterdam Noord
  • Noordelijke IJ-oevers West

Restaurant Euro Pizza

  • Trees
  • 13 maart 2025
De Lochemse Berg wall
Lees meer
  • Barchem
  • Fine Dining
  • Gelderland
  • Hotels
  • Nederland

Hotel en restaurant De Lochemse Berg

  • Trees
  • 2 maart 2025
Track & Trees Track & Trees
  • Disclaimer
  • Contact
  • Media
Altijd op zoek naar hotspots!
© Copyright 2025 Track & Trees

Input your search keywords and press Enter.