Track & Trees Track & Trees
  • Amsterdam
    • Amsterdam Centrum
    • Amsterdam Noord
    • Amsterdam Oost
    • Amsterdam West
    • Amsterdam Zuid
      • Buitenveldert / Zuidas
      • De Pijp / Rivierenbuurt
      • Museumkwartier
      • Oud-Zuid
  • Nederland
    • Brabant
      • Breda
      • Den Bosch
      • Eindhoven
    • Drenthe
    • Friesland
    • Gelderland
      • Nijmegen
      • Zutphen
    • Groningen
    • Limburg
      • Maastricht
    • Noord-Holland
    • Overijssel
      • Deventer
      • Zwolle
    • Utrecht (Provincie)
    • Zeeland
      • Fine dining Zeeland
      • Goes
      • Middelburg
    • Zuid-Holland
      • Leiden
      • Rotterdam
  • Bestemmingen
    • Afrika
    • Australie
    • Azie
    • België
      • Antwerpen
      • Fine Dining Antwerpen
      • Brussel
      • Gent
      • Oostende
    • Duitsland
      • Berlijn
      • Hamburg
    • Engeland
      • Londen
    • Frankrijk
      • Parijs
    • Luxemburg
    • Noord-Amerika
    • Oostenrijk
      • Wenen
    • Spanje
      • Madrid
    • Verenigde Staten
    • Zuid-Amerika
  • Weekendje weg
  • Hotels
  • Fine Dining
  • Tip van Trees
    • Food & Beverage
    • Lijstjes
0 Facebook
0 Instagram
Track & Trees Track & Trees
Track & Trees Track & Trees
  • Amsterdam
    • Amsterdam Centrum
    • Amsterdam Noord
    • Amsterdam Oost
    • Amsterdam West
    • Amsterdam Zuid
      • Buitenveldert / Zuidas
      • De Pijp / Rivierenbuurt
      • Museumkwartier
      • Oud-Zuid
  • Nederland
    • Brabant
      • Breda
      • Den Bosch
      • Eindhoven
    • Drenthe
    • Friesland
    • Gelderland
      • Nijmegen
      • Zutphen
    • Groningen
    • Limburg
      • Maastricht
    • Noord-Holland
    • Overijssel
      • Deventer
      • Zwolle
    • Utrecht (Provincie)
    • Zeeland
      • Fine dining Zeeland
      • Goes
      • Middelburg
    • Zuid-Holland
      • Leiden
      • Rotterdam
  • Bestemmingen
    • Afrika
    • Australie
    • Azie
    • België
      • Antwerpen
      • Fine Dining Antwerpen
      • Brussel
      • Gent
      • Oostende
    • Duitsland
      • Berlijn
      • Hamburg
    • Engeland
      • Londen
    • Frankrijk
      • Parijs
    • Luxemburg
    • Noord-Amerika
    • Oostenrijk
      • Wenen
    • Spanje
      • Madrid
    • Verenigde Staten
    • Zuid-Amerika
  • Weekendje weg
  • Hotels
  • Fine Dining
  • Tip van Trees
    • Food & Beverage
    • Lijstjes
Restaurant Morille Koudekerke
  • Fine Dining
  • Fine dining Zeeland
  • Groene Michelinster
  • Koudekerke
  • Nederland
  • Walcheren
  • Zeeland

Restaurant Morille

  • 27 september 2020
  • Trees
Total
0
Shares
0
0
0

Restaurant Morille in het Zeeuwse dorpje Koudekerke wordt gerund door de bevlogen chef Dennis Willems. Samen met zijn team werkt hij conform de Euro-Toque methode. Dit betekent dat hier op pure en eenvoudige wijze wordt gekookt met wat de seizoenen je aanbieden. En ik kan je verzekeren: Willems brengt deze methode naar the next level.

Wildpluk en eigen teelt staan centraal

Willems is namelijk een ervaren bushcrafter, waardoor hij een enorme kennis over de natuur heeft opgebouwd. Om deze ‘sport’ toe te lichten quote ik Wikipedia even voor het gemak, bushcraft staat voor: ‘het leven in, van en met de natuur, met respect voor de natuur.’ Het merendeel van de ingrediënten haalt Willems dus uit het bos, de duinen of zee. Ingrediënten die hij niet in het wild kan vinden kweekt hij in zijn moestuin. Vlees en vis koopt hij bij boeren en vissers uit de buurt.

Er wordt hier gekookt met enorm veel liefde en aandacht

Na een allervriendelijkste ontvangst beginnen we aan onze culinaire reis met een alcoholvrij huisaperitief, dat bestaat uit tonic met een siroop van melisse, munt en roos. Hierna volgt een brioche op basis van kastanjebloem en haver met hoeveboter. De zijkant van de boter is versierd met talloze vrolijke veldbloemetjes. Ik merk al gelijk dat hier met enorm veel liefde en aandacht wordt gewerkt.

Drie amuses

Niet veel later worden drie prachtige amuses uitgeserveerd. Te weten: een wafeltje van zilte groenten met algencrème en ingelegd zaad van Melganzenvoet. Het tweede gerechtje bestaat uit een heidechampignon met een gelei van vroeg eekhoorntjesbrood. De derde amuse zit in een kommetje met onderin een gazpacho van komkommer en een beetje vlierbloesem, in het midden zoetzure komkommer en bovenop schuim van komkommer met wat aardappelkaantjes en veldzuring. Voor een beetje pit heeft chef Willems de bloemknoppen van Chinese look ingelegd.

Wat een ongewoon, heerlijke smaaksensaties! Ik sta te popelen om nog verder kennis te maken met deze pure manier van koken.

Restaurant Morille Koudekerke
Restaurant Morille Koudekerke

Structuren van Tomaat

Hierna volgt het gerecht Structuren van Tomaat, dat bestaat uit: een bavarois (in het midden), ingelegde tomaatjes, tomatencrème en een bouillon van tomaat. Zelfs op de krokantjes zit poeder van tomaat. Voor een fijne zilte bite zijn vers geplukte zeewieren toegevoegd, namelijk: roodhoorntjeswier, schollenkruid, spaghettizeewier en codium. Als finishing touch voegt leerling-chef Xaviel van Hoorn een klein beetje daslookolie toe.

Van Hoorn vertelt dat alle ingrediënten uit eigen moestuin komen. Hierna voegt hij bescheiden toe dat hij dit gerechtje helemaal zelf heeft mogen bedenken van Willems. Wauw!

Ik zeg je: deze jongeman gaat het nog ver schoppen in de culinaire wereld. Zeker met Willems als leermeester.

Restaurant Morille Koudekerke
Restaurant Morille Koudekerke

We drinken bij dit gerecht een witte rioja. De wijn bestaat uit een blend van vijura die is gefermenteerd in rvs-tanks en malvasia welke op eikenhout (ongeveer 4 maanden) is gerijpt. In de neus tonen van peer, perzik en bloemen. De fruitige, frisse wijn is spot on gekozen.

Schol met prei en kamille

Ons volgende gerecht is een stukje Noordzeeschol met prei uit de eigen moestuin. De prei is gekonfijt en erna gebrand. De mix van het zoetje met het rokerige geeft de groente een mooie gelaagdheid. De perfect gegaarde witvis komt met een schuimige saus van kamille, polenta van Zeeuwse mais en een bosje Zeeuws zilt. Het gerecht is bijzonder smaakvol in alle eenvoud.

Restaurant Morille Koudekerke
Restaurant Morille Koudekerke

We drinken er een 1936 Sauvignon Blanc uit 2018 bij. De wijn is afkomstig uit Côtes de Thongue in het zuiden van Frankrijk. De wijn heeft door de lange rijping op hout mooie tonen van vanille en toast ontwikkeld. Ik ruik ook exotisch-, en geel fruit. De volle Sauvignon Blanc heeft een lange en aangename afdronk en gaat prachtig samen met de schol.

Cheesecake met framboos en roos

Cheesecake kan – in mijn optiek – soms wat zwaar en saai zijn, maar dit nagerecht is door de verschillende smaaksensaties juist verrassend en fris. Zo is de cheesecake voorzien een gelei van mispel. En de overheerlijke sorbet is gemaakt van roos. Van Hoorn vertelt ons met een glimlach dat Willems en hij de bloemblaadjes van een rozenstruik even verderop stiekem hebben geplukt. Het super smaakvolle sorbetijs is een geweldige tegenhanger voor de cheesecake. De frambozen komen uit eigen moestuin. Wat een feest is dit nagerecht!

Restaurant Morille Koudekerke
Restaurant Morille Koudekerke

We drinken er een Moldavische dessertwijn (Timbrus) bij. De wijn is gemaakt van de Viorica druif die in1969 is aangeplant in Moldavië. De wijn heeft tonen van basilicum, nootmuskaat en andere specerijen. Ik ruik ook aroma’s van citrusvruchten. De dessertwijn heeft een fijne frisheid wat prachtig samengaat met de cheesecake.

Bushcraft finale

Onze koffie komt samen met verrassende bushcraft friandises. We beginnen met een stukje boterkoek waarbij een gedeelte van de bloem is vervangen door eikel-, en kastanjemeel. De marshmallow is van vlierbloesem en voor de bonbon is gebruik gemaakt van gebrand hout, rook en marshmallow. De kleine zoetigheden zijn een ode aan Willems’ grote liefde: Moeder Natuur.

Als ons plateautje leeg is komt Willems nog met versgebakken Madeleines aanzetten. Wat een lieve verrassing!

Restaurant Morille Koudekerke
Restaurant Morille Koudekerke

Eindoordeel

Dit is smullen 2.0! Het eten is niet alleen enorm lekker, ik heb hier ook kennis mogen maken met nieuwe smaaksensaties. Daarnaast zien de gerechten er wonderschoon uit en de wijn en spijs combinatie is ook top. Maar dit alles wordt nog eens extra bijzonder dankzij de tekst en uitleg van chef Willems. Het is super inspirerend en leerzaam om hem over zijn buscraft-avonturen te horen praten!

Biggekerksestraat 3, Koudekerke | di-za: 17:30, in juni-aug ook open voor lunch van do-za: 12:00-13:30 | website

Klik hier voor nog meer fine dining tips in Zeeland.

Klik hier voor meer tips in Koudekerke, hier voor meer tips op Walcheren en hier voor alle tips in Zeeland.

Volg je me trouwens al op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes?

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • bushcraft
  • denniswillems
  • eurotoques
  • koudekerke
  • moestuin
  • Morille
  • restaurantmorille
  • walcheren
  • WereSmartGreenGuide
  • wildpluk
Trees

Hoi! Mijn naam is Trees en ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en leukste hotspots. Via deze website wil ik deze graag met jullie delen.

Previous Article
LaPerled’Anrosey-Frankrijk-ontbijt
  • Adinda Berghuis
  • Bestemmingen
  • Europa
  • Frankrijk

La Perle d’Anrosey, een romantische Bed & Breakfast

  • 26 september 2020
  • Trees
Lees meer
Next Article
Brasserie De Zeezot Westkapelle
  • Nederland
  • Walcheren
  • Westkapelle
  • Zeeland

Genieten bij Brasserie De Zeezot in Westkapelle

  • 25 oktober 2020
  • Trees
Lees meer
You May Also Like
Koffie bij Tootje
Lees meer
  • Leiden
  • Nederland
  • Zuid-Holland

Koffiebar & lunchroom Tootje

  • Trees
  • 5 mei 2025
R21-restaurant21-wall
Lees meer
  • Amsterdam
  • Amsterdam Centrum
  • Fine Dining
  • Nieuwmarkt/Lastage

Restaurant 21 fine dining in hartje Amsterdam

  • Trees
  • 2 mei 2025
De Lochemse Berg wall
Lees meer
  • Barchem
  • Fine Dining
  • Gelderland
  • Hotels
  • Nederland

Hotel en restaurant De Lochemse Berg

  • Trees
  • 2 maart 2025
Verjaardagsplateau met taartje, kaars, bloemetje wall
Lees meer
  • Fine Dining
  • Fine dining Zeeland
  • Kortgene
  • Nederland
  • Noord-Beveland
  • Zeeland

Restaurant Rozewied

  • Trees
  • 27 februari 2025
Fort KNOXX zitje
Lees meer
  • Haarlemmermeer
  • Hoofddorp
  • Nederland
  • Noord-Holland

Brasserie Fort NOXX

  • Trees
  • 23 februari 2025
Gemaal Lijnden close-up
Lees meer
  • Haarlemmermeer
  • Lijnden
  • Nederland
  • Noord-Holland

Café-restaurant QuatreBeach

  • Trees
  • 23 februari 2025
KASTAN wall
Lees meer
  • Haarlemmermeer
  • Hoofddorp
  • Nederland
  • Noord-Holland

All-Day Restobar KASTAN

  • Trees
  • 23 februari 2025
Gerechtjes bij KASTAN
Lees meer
  • Haarlemmermeer
  • Hoofddorp
  • Lijnden
  • Nederland
  • Noord-Holland

Restaurantweek Haarlemmermeer 2025

  • Trees
  • 17 februari 2025
Track & Trees Track & Trees
  • Disclaimer
  • Contact
  • Media
Altijd op zoek naar hotspots!
© Copyright 2025 Track & Trees

Input your search keywords and press Enter.